Afyon Frig Vadisi ve Emre Gölü Turu Tur Programı

TURUN TOPLAM SÜRESİ: Günübirlik TUR Aktivitesi
KONAKLAMA ve KONSEPT: Konaklama yok
GEZİLECEK YERLER VE AKTİVİTELER:  ASAR KALESİ – ASLANKAYA – ASLANTAŞ - AVDALAZ KALESİ - AYAZİNİ METROPOLİS - ÇALTEPE FRİG VADİSİ TESİSLERİ - DÖĞER KERVANSARAYI - FRİG VADİSİ TABİAT PARKI - KAPIKAYA I - KAPIKAYA II - KRAL MEZARLARI AYAZINI_ ÜÇLERKAYASI - KURTULUŞ SAVAŞI MEVZİLERİ – YILANTAŞ – MALTAŞ - MEMEÇ KAYALIKLARI - OYMA KİLİSE – PERİBACALARI - YUNUS EMRE TEKKESİ GÖLÜ
HAREKET SAATLERİ VE DURAKLARI: Tur çıkış tarihi günü sabah hareket eder.

  • 06.00 KORUPARK ÖNÜ
  • 06.30 GÖRÜKLE
  • 07.00 KENT MEYDANI
Kalkış Yerleri: • 06.00 KORUPARK ÖNÜ • 06.30 GÖRÜKLE • 07.00 KENT MEYDANI
PROGRAM
Son zamanlarda Afyon\`un Parlayan Yıldızı FRİG VADİSİ

Değerli Misafirlerimiz; Sizleri belirtilen saat ve duraklardan alarak GezzyTur araç içi kahvaltı paketi eşliğinde sabah yolculuğuna çıkıyoruz. Saat 10.00 -10.30 civarı son zamanlarda yıldızı giderek parlayan Kayalar üzerine kurulmuş 3.000 yıllık tarihi ile FRİGYA yani Afyon Frig Vadisi bölgesine varıyoruz.

Tarihe yolculuğumuz Bayramaliler Firg Vadisi parkından Emre Gölü’ne giderken ana yolun sol tarafında bulunan ANTİKYOL (KRAL YOLU) ‘dan geçerek başlıyoruz. Antikyol FRİGLER döneminde kullanılan ve zamanla at arabalarının tekerlek izleriyle uzunca bir yol olan Kral Yolu'nun en belirgin kalıntısıdır ve aynı zamanda Friglerlerin en önemli ticaret yollarından biridir. 3000 Yıllık olduğu düşünülen bu yolu tarihi hissederek ve rehberimizin anlatımları ile geziyor ve bol bol resim çekiniyoruz.

GEZİMİZDE GEZECEĞİMİZ YERLER:

 ASAR KALESİ : İhsaniye ilçenin Döğer kasabasının 2_3 kilometre mesafede bulunan ASAR KALE yerleşiminde ,geç Roma ve Bizans dönemlerine ait kaya yerleşimleri ,mezarlar bulunmaktadır. Asar Kale civarında Friglere ait Kübele adına yapılmış açık hava tapınağına benzer tapınım yerleri vardır.

ASLANKAYA: İhsaniye ilçesi, Döğer kasabası EMRE GÖLÜ kıyısındadır. Aslankaya, yüksek bir kayanın güney yüzü dikey kesilmiş üçgen çatılı bir tapınak cephesidir. Üçgen çatının kiriş boşluklarında karşılıklı iki sfenks (insan başlı kanatlı aslan) ana cephede niş içinde iki aslan arasında Kübele bulunmaktadır. Ana cephe, geometrik desenli kabartmalarla süslüdür. Anıtın iki yan yüzleri de kesilmiş, kuzey yanına kükremiş ve iki ayağı üzerine şaha kalkmış bir aslan yapılmıştır. M.Ö.7. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

 ASLANTAŞ: İhsaniye İlçesi Kayıhan Kasabası sınırları içerisinde tarihi Göynüş Vadisi 'nde yer almaktadır. Ön yüzüne bir kapı boşluğu açılarak mezar odası oyulmuş kapı boşluğunun her iki yanında kükremiş iki heybetliaslan ayakları altında birer yavru aslan ile kapı üzerinde aslanları içine alan hayat ağacı kabartması yapılmıştır. Mezar odası üçgen tavanlı sol tarafta ölüyü yatırmak için kline (sedir) bulunan küçük bir odadır. Aslantaş’ın önemli bir kralın mezarı olduğu ve M.Ö.7. Yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

AVDALAZ KALESİ: Ayazini kasabasının doğusunda bulunan, kaya kütlesinin alt kısımlarında mezar odaları üst kısımlarında ise birbirine bağlı çok katlı yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bir yerleşimden çok savunma amaçlı bir kaledir. Avdalaz kalesinin içinde ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir sarnıç ta bulunmaktadır. Avdalaz Kalesinin düşmanlara karşı savunma amaçla kullanıldığı çevreye hâkim bir kaya kütleye yapılışından anlaşılmaktadır. Kale çevresinde ve kaya kütlenin alt kısımlarında Roma ve Bizanslılara ait mezarlar bulunmaktadır. 

AYAZİNİ METROPOLİS:  Ayazin köyünün, Frigler döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Roma ve Bizans dönemlerine ait aile ve tek kişilik kaya mezar odaları, Bizans dönemine ait kiliseler ve kaya yerleşimleri arazinin bu tür bir yerleşime elverişli olması nedeniyle oyularak yapılmış eserleridir. Aslanlı mezar odaları, sütunlu mezar odaları ile kayaya dış ve iç mimarî olarak oyulmuş kilisesi gibi sanat şaheseri eserler bulunmaktadır. 

ÇALTEPE FRİG VADİSİ TESİSLERİ: İhsaniye merkezde bulunmaktadır. İhsaniye'nin mesirlik alanı Çaltepe 'de hizmet verilmektedir.

DÖĞER KERVANSARAYI: İhsaniye ilçesine bağlı Döğer kasabasındadır. II. Murat tarafından yaptırılmış Osmanlı eseridir. İki katlı han bölümü ile develiği bulunan iki bölümden ve eyvan biçimi taç kapıdan oluşan mimarisi ile örnek bir yapıdır. İki katlı hanın, üst odaları yolcuların yatma; alt kat ise dinlenme yeridir. Odalardan ikisi kubbeli, diğeri kemerli tonoz örtülüdür. Ortadaki eyvanı, mescittir. Binanın dışı ve çatısı ile iki kubbe külahı, yerli tüf, kesme taş ile kaplıdır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1991-93 yıllarında restore çalışmaları yapılmıştır.

FRİG VADİSİ TABİAT PARKI: İhsaniye İlçesi, Bayramaliler Köyü, Akdere mevkiinde bulunan 55 hektar büyüklüğe sahip Frig Vadisi Tabiat Parkı olarak ilan edildi. Frig Vadisinin ilanı ile tabiat parkı sayımız 213’e ulaştı.Çevresinde Friglerin kaya anıtları ve kaya yerleşimleri bulunan vadide aynı zamanda, Roma ve Bizans Frig Vadisi Tabiat Parkı, kültürel değerlerin yanı sıra önemli tabii kaynak değerleri de barındırması ile bilimsel, eğitsel ve rekreasyonel açıdan önemli bir yere sahiptir. Dönemlerine ait mezar odaları ve kilise yer alıyor. 

KAPIKAYA I: İhsaniye ilçesine bağlı Döğer kasabasından Üçlerkayası köyüne giden yol üzerindedir. M.Ö. 7. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Tek parça bir kayanın doğu yüzü ve yanları kesilerek sade ve üçgen çatılı bir tapınak cephesi yapılmıştır. Cephenin alt ortasındaki niş içinde, ayakta durur vaziyette tanrıça Kübele, kabartma olarak işlenmiştir. Kabartmanın altına dört basamak merdiven yapılmıştır.

KAPIKAYA II: İkinci Kapıkaya aynı bölgede Emre Gölü kıyısından Üçlerkayası köyüne doğru uzanan kayaların arasındadır. Üst başı erimiş bir kaya parçasının batı yüzü kesilerek yapılmış ahşap bir tapınak benzetmesidir. Kayanın yapısı gevşek olduğu için üstteki üçgen çatı bölümü erimiştir. Ön yüzde süslü iki bölüm arasında bir niş açılmış, içine tanrıça Kübele’nin ayakta kabartması yapılmıştır. Anıtın önünde dinî törenler için bir sahanlık vardır. M.Ö.7. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. 

KRAL MEZARLARI AYAZINI_ ÜÇLERKAYASI: Ayazini kasabasının Frigler döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Roma ve Bizans dönemlerine ait, aile ve tek kişilik kaya mezar odaları biçiminde olup, bazıları çift katlı olarak oyulmuşlardır. Ayazini beldesinin mezarlığının da aynı yerde olması, mezar yeri seçimi bakımından insanların aynı yeri kullanması açısından önemli bir bilgi vermektedir. Mezar odalarının cephelerinde içinde Meduza başları bulunan üçgen alınlıklı sütunlu ön boşluklu, kapı ile girilen oda içinde kemerli tekne mezarlar vardır. Bazıları aslan kabartmalarıyla süslendiği gibi, birinde de mezar sahibi karı ve kocanın kabartmaları yapılmıştır. 

KURTULUŞ SAVAŞI MEVZİLERİDöğer Kasabası ve Sarıcaova Köyüs sınırlarında bulunmaktadır. Sarıcaova kamp ve piknik alanından yürüyerek ulaşım mümkündür. Bölgede Kurtuluş Savaşı sırasında taşlardan yapılmış mevziler korunarak günümüze kadar gelmiştir. Mevzilerin alt kısmına doğru etrafı taşlardan çevrilmiş bir Şehit kabri vardır.  

YILANTAŞ: Aslantaş’ın batısında aynı kayalıkların bulunduğu yerdedir. Anıt parçalandığı için üçgen tavan kirişleri görülmekte olup, Anıt’ın dış tarafında bir aslan kabartmasının sadece baş ve bir ayak kabartması günümüze kadar gelebilmiştir. Kapıda, Medusa başlı yılan kabartması ile iki yanında da mızraklarıyla yılana saldıran iki savaşçı vardır. Bugün ters dönen kayanın altında olduğundan görülmemektedir. İçerdeki klinede bulunan hurma yapraklı sütun başlığı Frigler’in Çukurova’ya indikleri dönemlerde M.Ö. 700 yıllarında yapıldığını göstermektedir.

MALTAŞ: Birbirine yakın Aslantaş ve Yılantaş anıtlarından yaklaşık 500 m uzaklıkta olup, günümüzde zemine gömülü durumdadır. Üçgen çatılı bir tapınak cephesidir. M.Ö.7. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Gömülü bölümünde mihrap, ayrıca sol üst kenarda dikey yazıt vardır. Arka bölümde derin kuyu biçimi yarma vardır

MEMEÇ KAYALIKLARI: İhsaniye ilçesine 12km uzaklıktaki Döğer kasabası Frigler döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Roma ve Bizans dönemine ait kaya yerleşim ve mezar odaları ile kiliseler çevrede oldukça çok görülmektedir. CEM YILMAZ 'ın 2008 yapımı A.R.O.G. film burada çekilmiştir.

OYMA KİLİSE: İhsaniye ilçesi, Ayazini kasabası girişinde yol kenarında tüf sarp kayalık içinde, kayaya oyulmuş bir kilisedir. Kilise yapısının özelliği dış cephe olarak kaya yüzeyine oyulmuş apsisli ve kubbeli olmasıdır. Çevresine bitişik kaya odalarıyla birlikte 1000’li yıllarda yapılmış manastır yapısıdır. 

PERİBACALARVolkanik arazilerde görülen peri bacaları, yamaçlardaki sellenme sularının neden olduğu, farklı aşınma sürecinde oluşan sütun, piramidal sütun görünüşlü yer şekilleridir. Afyon ilinin jeolojik yapısı gereği, volkanik arazi üzerinde bulunan İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde değişik biçimlerde, şapkalı veya şapkasız çok sayıda peri bacaları bulunmaktadır. Bunlardan Bolvadin ilçesine bağlı Özburun kasabasının Minareli Deresi’nde diğer yörelerdeki peri bacalarından çok farklı oluşumlarıyla dikkat çekmektedir. Kemerkaya kasabasından Bayat ilçesine doğru uzanan hat arasında peri bacalarına rastlansa da Derbent köyü civarında peribacalarının yoğunlaştığı görülmektedir. 

YUNUS EMRE TEKKESİ GÖLÜ:
İhsaniye ilçesine bağlı Döğer kasabasında, Emre Gölü’nün güneydoğusundaki bir tepe üzerindedir. Kesme taş kaplamalı dikdörtgen prizmal bir yapıdır. XVIII.yy sonu Osmanlı eseridir. Tekkenin kapısı güney yönünde olup avluya açılır. Batı eteğinde bulunan temel kalıntılarının, XVII.-XVIII yüzyılda varlığı bilinen Emre Köyü’ne ait olduğu sanılmaktadır. Yapı içten tonoz, dıştan üçgen çatı biçiminde olup taş kaplamadır. İç duvarları sıvalı ve badanalıdır. Sıva üzerinde duvar süslemelerine ait izler görülür. Yapıda yer yer Bizans dönemine ait devşirme taşlar bulunmaktadır.

Tur Programı:

  • *Aslantaş
  • *Yılantaş
  • *Ayazin Kilisesi
  • *Ayazin Metropolisi
  • *AROG Filmi Çekim Alanı
  • *Antik Kral Yolu
  • *Emre Gölü
  • *Emre Tekkesi
  • *Göynüş Vadisi
  • *Memeç Kayalıkları
  • *Kaya Mezarları
  • *Peri Bacaları

Yapılabilecek Aktiviteler:

  • -Trekking
  • -Bisiklet Turu
  • -Atv Turu
  • -Midas Tekne Turu
  • -Kano 
  • -Deniz Bisikleti
  • -Bot Turu
  • -Fayton Turu

Bugüne kadar yaşayan, binlerce yıl öncesinden sessiz masallar vadisi.

Bu ilginç öyküleri dinlemek ister misiniz? Bu sessiz öyküyü dinlemek ve kayadan nasıl birer mücevher değerinde sanat eseri yaratıldığını görmek, görmeyenlere anlatmak için bu güzel yöreye gidiyoruz.

Roma ve Bizans dönemlerinden günümüze kadar ulaşmış tüf kaya kütlelerinin insan eliyle oyulmuş dünyadaki eşsiz kaya anıtlarının bulunduğu uçsuz bucaksız vadi.

Buram buram tarih kokan FRİG VADİSİ 

Değerli GezzyTur Misafirleri sizleri tekrar aldığımız noktalara geri bırakarak istemeyerek de olsa bir daha ki gezilerde buluşmak üzere vedalaşıyoruz. Gezimizin sonu Hoşçakalın.

Rota: Bursa -  Afyon Frig Vadisi (262Km) Çevre gezileri (54KM)
Toplam Kat Edilecek Mesafe: (555Km)
Sabah Kahvaltısı: Araç içi kahvaltı paketi (Tur ücretine dahil)
Öğlen Yemeği: Serbest olarak alıyoruz. (Ekstra)
Akşam Yemeği: Yol üzeri serbest. (Ekstra)
 

ÇIKIŞ TARİHLERİ VE FİYATLAR
DİĞER BİLGİLER
Notlar

İptal Şartları
GEZZY TOUR
Akpınar Mh. Sanayi Cad. No:400 - 11 Osmangazi
0850 306 1616


Bu çıktı 28.04.2024 03:07 tarihinde verilmiştir. GEZZY TOUR tur programında ve fiyatlarında değişiklik yapabilir. Lütfen rezervasyon anında yeniden kontrol ediniz.